Jännittävä, kirkastava, paljastava.
Siinä muutamia ilmaisuja talousmedioista, jolla juuri käynnistyvää huhti-kesäkuun tulosjulkistuskautta on luonnehdittu.
Syykin on selvä. Tällä kvartaalilla nimittäin näkyvät täydellä voimallaan Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vaikutukset eri suomalaisyhtiöihin ja niitähän riittää.
Kevään aikana inflaatio on kiristynyt, korot ovat nousseet voimakkaasti, ostovoima on heikentynyt ja tappiot Venäjältä vetäytymisestä selvinneet.
Kysyimme luonnehdinnat ja arviot kuuteen kysymykseen Nordean senioristrategi Hertta Alavalta sekä Inderesin analyytikko Olli Koposelta.
1. Miten kuvailisit alkavaa tuloskautta?
Alava:
– Se voisi olla helpotusta tuova. Odotan, että tuloskaudesta tulee kaiken tämän pelon jälkeen kuitenkin ihan hyvä ja tulokset kasvavat maltillisesti ja ovat aikalailla odotetun mukaisia.
– Näin muun muassa siksi, että positiivisia ja negatiivisia tulosvaroituksia on tullut aika niukasti. Se viittaa siihen, että mitään hirveän järisyttäviä numeroita suuntaan jos toiseen ei ole tulossa.

Koponen:
– Tämä on ennenkaikkea silmiä avaava tuloskausi. Tammi-maaliskuun tuloskaudella ei oikeastaan nähty Venäjän aloittaman sodan vaikutuksia yritysten tuloksissa ollenkaan. Nyt se näkyy ja lisäksi myös kustannusten ja korkojen nousun vaikutus.
– Tämä kiinnostaa, koska kustannuspaineiden nousu ulottuu jokaiselle teollisuuden alalle ja rakentamiseen. Ne, jotka pärjäävät kustannusten hallinnassa, pärjäävät yleensä myös pörssissä kohtuullisen hyvin. Se kertoo yhtiöiden hinnoitteluvoimasta, ja sitä tässä markkinaympäristössä eritoten arvostetaan.

2. Millä toimialoilla tulokset putoavat? Negatiivisia tulosvaroituksia on tullut muun muassa Puuilolta, Tokmannilta ja Fortumilta Uniperiin liittyen.
Koponen:
– Isoja kysymysmerkkejä liittyy kuluttajakauppaan ja kuluttajasektoriin. Korona-aikana ostettiin kaikkea kotiin ja omaan käyttöön sekä tehtiin remontteja. Koronan jälkeen rahaa käytettiin palveluihin ja, kun sota alkoi, rahaa ei oikein haluttu käyttää mihinkään. Nyt hintojen ja korkojen nousun takia pohditaan taas vähän pidempään hankintoja ja sitä mitä ja mistä ostetaan. Tämä vaikuttaa moneen toimialaan.
Alava:
– Kulutuspuolella on joitakin yhtiöitä, joilta odotetaan vähän tulosheikkoutta. Inflaatio on kurittanut kuluttajien ostovoimaa ja se näkyy tietysti tietyissä segmenteissä vähän enemmän. Kulutusta on myös siirtynyt palvelupuolelle.

3. Millä toimialoilla tulokset paranevat? Positiivisia tulosvaroituksia ovat antaneet muun muassa NoHo Partners,UPM, Neste sekä Kesko rakentamiseen liittyen.
Alava:
– Jos puhutaan laajasti niin energiasektori maailmalla tekee suurimman tuloskasvun tällä kvartaalilla. Helsingin pörssissä on puolestaan paljon syklisiä yhtiöitä ja odotamme, että näistä syklisistä eli energia-, kemia-, teräs- ja metsäyhtiöistä tulee aika hyvää tuloskasvua. Ne pönkittävät Helsingin pörssin tuloskasvua ehkä jopa enemmän kuin nähdään keskimäärin maailmalla.
Koponen:
– Metsäteollisuudella menee todella hyvin ja myös teollisuudella ja konepajoilla tuntuu menevän vielä kohtuullisen hyvin. Tilauskirjoissa on vielä tavaraa ja siten sitä liikevaihtoa ja tulostakin syntyy.

4. Mihin aiotte kiinittää osavuosituloksissa erityistä huomiota?
Alava:
– Tärkeintä on näkymä eli miten yritykset näkevät loppuvuoden ja mahdollisesti myös alkavan vuoden. Tulokset ovat olleet tähän mennessä hyviä, mutta jatkuuko tuloksentekokyky.
Koponen:
– Tällä tuloskaudella seurataan tarkkaan sitä, mitä yritykset viestivät tulevaisuudestaan ja miltä tilauskirjat näyttävät. Sitä kautta voidaan ehkä luoda selkeämpää kuvaa myös siitä, mihin yleisesti taloustilanne on menossa.
Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa lähes 11 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-toukokuun aikana tilaukset kasvoivat lähes 10 prosenttia edellisvuodesta.
5. Miten sota on vaikuttanut yhtiöihin suoraan tai välillisesti?
Koponen:
– Suorat vaikutukset tulevat niille, joilla on ollut liiketoimintaa Venäjällä. He joutuvat alaskirjaamaan tai myymään toimintojaan isolla tappiolla.
– Epäsuoria vaikutuksia sodalla on lähes kaikkiin yhtiöihin. Toimitusketjujen ongelmat ovat tulleet esiin monella toimialalla. Uusien hankintakanavien löytäminen vie aikaa ja tuo lisää kustannuksia.
– Lisäksi raaka-aineeet ovat kallistuneet maailmanlaajuisesti. Sekin tarkoittaa lisäkustannuksia tuotteiden valmistamiseksi ja näkyy kannattavuudessa.
– Yleinen epävarmuus vaikuttaa yritysten lisäksi kuluttajiin. Pohditaan, miten pitkään tilanne jatkuu, ajautuuko talous taantumaan ja miten pahaan taantumaan jos ajautuu. Epävarmuus vähentää kuluttajien hankintoja ja leikkaa yritysten investointeja.

6. Ekonomistit Ylen kyselyssä ja muun muassa valtiovarainministeriö ovat jo väläytelleet taantuman mahdollisuutta. Voiko tämä tuloskierros paljastaa käykö niin?
Koponen:
– Tässä olisi helppoa olla erittäin negatiivinen epävarmuuteen nojaten, mutta olen kohtalaisen luottavaisin mielin. Pörssikurssit ovat jo hieman tasaantuneet pudotuksesta, korot ovat korkealla tasolla, mutta nousu on pysähtynyt. Pikkuhiljaa myös raaka-aineiden hintojen nousu alkaa helpottaa ja sitä myöten myöskin inflaatio ja tätä kautta ne epävarmuudet alkavat hälventyä.
Alava:
– Ei yrityksillä ole kristallipalloa. Epävarmuus ohjeistuksissa varmaan jatkuu. Kyllä taantuma voi tulla, mutta siinäkin pitää muistaa nähdä aste-erot. Jos on kaksi neljännestä negatiivista kasvua, niin ei me silloin puhuta mistään vuosikausien lamasta. Mielestäni synkin ennuste on, että nähdään lyhytaikainen taantuma.
Lue lisää:
Euroalueen inflaatio nytkähti jälleen uuteen ennätykseen