Kolmatta viikkoa käytävissä hallitusneuvotteluissa alkaa olla käsillä loppusuora. Rinteen mukaan hallitusohjelmaa on kirjoitettu jo 150 sivua. Neuvotteluissa on päästy sopuun talouden raameista ja nyt myös työllistämistoimista.
– Nyt koko talouskokonaisuus on sovittuna. Se lähti loppuviimeistelyyn ryhmiin. Tänä iltana pitäisi olla valmista, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi Säätytalolla tiistaiaamuna.
Ylen tietojen mukaan Säätytalolla olisi sovittu talouden tasapainosta eikä uutta velkaa olisi tulossa. Uudet menot katettaisiin verotuloja lisäämällä ja valtion omaisuutta myymällä. Ylen tietojen mukaan verotuloja kerättäisiin lisää ainakin 700 miljoonaa euroa.
SDP:n puheenjohtaja Rinne vahvistaa tiedot.
–Tähän kokonaisuuteen sisältyy myös veronkorotuksia, Rinne sanoo.
Helsingin Sanomat kertoi tänään, että neuvotteluissa on päätetty rahoittaa uusia menoja myymällä valtion omaisuutta jopa kolmen miljardin euron edestä. Ylen tietojen mukaan luku jäänee alemmas.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja Rinne vahvistavat, että uusia pysyviä menoja on tulossa 1,2 miljardia.
– Se on se pohja, josta nyt lähdetään liikkeelle puheenjohtajien pöydässä, Lindtman sanoo.
Puheenjohtaja Rinteen mukaan uudet menot katetaan veroilla, työllisyyden kasvulla ja uudelleenkohdennuksilla. Lisää velkaa ei Rinteen mukaan oteta, jos "normaali kasvu" jatkuu.
Seuraava hallitus tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta, jos punamultahallitus saadaan kasaan.
Vasemmistoliitto vastusti omaisuuden myyntiä
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on aiemmin vastustanut valtion omaisuuden myyntiä.
– Jos Helsingin Sanomien tiedot pitävät paikkansa, siinä on varmaan sitten kyse sellaisesta rahoitusmallista, johon on päädytty, koska tarvitaan rahoitusta hankkeisiin, jotka eivät ole valtion perustoiminnan ja rahoituksen piirissä.
Nämä voivat olla esimerksi isoja rata- ja tiehankkeita. Uutta rahaa tarvitaan myös eriarvoisuuden torjumiseen.
Li Andersson uskoo, että hallitusohjelma valmistuu tällä viikolla. Sisällöt voivat Anderssonin mukaan olla selvillä jo keskiviikkona.
Ylen eri lähteistä saamien tietojen mukaan neuvottelussa olisi myös sovittu metsäasioista niin, että Kemin sellutehdasinvestointi voisi toteutua.
Maahanmuuttopolitiikkaan joitakin höllennyksiä
Ylen tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa on etenemässä se, että joitakin edellisen hallituksen tekemistä maahanmuuttopolitiikan kiristyksistä höllennetään. Kyse on tiettävästi oikeusturvaan liittyvien ongelmien korjaamisesta.
Esimerkiksi oikeusministeriö kertoi joulukuussa, että turvapaikkapäätösten valitusaikojen lyhentäminen on vaikeuttanut valitusten tekemistä ja vaarantanut hakijoiden oikeusturvan. Edellinen hallitus lyhensi valitusaikaa maahanmuuttoviraston kielteisestä päätöksestä runsaasta neljästä viikosta kolmeen viikkoon vuonna 2016.
Tiettävästi maahanmuuttopolitiikan kiristyksiä ovat halunneet purkaa etenkin RKP, vihreät ja vasemmistoliitto, kun ainakin edellisen hallituksen pääministeripuolue keskusta on ollut päinvastaisella kannalla.
Sipilä: Sopu yritysveroista ja työllisyystoimista
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi eduskunnassa, että viime yönä päästiin pitkä harppaus eteenpäin. Työllistämistoimista on päästy sopuun. Sipilä on luottavaisella mielellä.
– Tämä on nyt askeleen lähempänä onnistumista. Tavoitteemme ovat siellä nyt hyvin sisällä. Olen varsin tyytyväinen eilisillan keskusteluun, Sipilä sanoi Pikkuparlamentissa.
Sipilä sanoo keskustan päässeen hyvin omiin tavoitteisiinsa.
– Yritysverotukseen ja työllisyystoimiin olen varsin tyytyväinen. Myös 75-prosentin työllisyystoimista on sopu. Nyt on laadittu vahvat kirjaukset sitä varten, jos työllisyystoimet eivät toteutuisi.
Ympäristö- ja ilmastotoimenpiteissäkin keskusta ja vihreät ovat päässeet Sipilän mukaan jo lähelle sopua.
– Kompromisseja siellä on tehty, mutta esimerkiksi puunkäytön näkökulmasta on saatu ihan ok-kirjaukset. Toki vielä on auki olevia asioita.
Sipilä lähtee tänään Brysseliin ja palaa keskiviikkona neuvotteluihin puolilta päivin. Tällä välillä työryhmät jatkavat työtään Säätytalolla.
Rinteen mukaan hallitusohjelman sisältö valmistunee huomisiltana. Hän kertoi, että työ jatkuu puheenjohtajien kesken myös huomenna.
Rinne sanoo, että puolueiden välillä ei ole kiistaa ja näkemyseroista on sovittu. Auki olevia kysymyksiä on kuitenkin edelleen. Ne eivät Rinteen mukaan liity talouteen tai työllisyyteen. Rinteen mukaan kiistaa ei olisi myöskään esimerkiksi hakkuumääristä.
– Tällä hetkellä puheenjohtajapöydässä ei ole riitaa, joka vaatisi ratkaisuja tässä asiassa.
Haavisto: Kovaa vääntöä
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi tiistaina, että auki olevia kysymyksiä on edelleen kohtuullinen määrä ja eri ryhmien välillä "käydään melkoisen kovaa vääntöä".
Haavisto kertoi, että budjetin mittaluokasta ja rahoituksesta vuoden 2023 tasossa syntyi eilen yhtenäinen käsitys, samoin joidenkin investointien mittaluokasta ainakin rataverkkoon.
Haavisto sanoi, että talousraamit ovat tämänhetkisessä keskustelussa "tiukat", kun häneltä kysyttiin, voiko valtion- tai julkinen talous olla alijäämäinen vuoden 2023 tasossa.
Investointeja infrastruktuuriin, kuten ratoihin, ymmärretään Haaviston mukaan kertaluonteisina menoina, joilla on paitsi työllisyysvaikutus myös ekologista ja aluepoliittista merkitystä, kun kulkuyhteyksiä parannetaan.
Haaviston mukaan tulevalla hallituksella on yhteinen ajatus, että 75 prosentin työllisyystasoon päästään. Siihen etsitään hänen mukaansa koko ajan keinoja.
– Jos ajattelee budjetin rahoituspuolta, se tulee nojaamaan osittain siihen että työllisyys paranee ja sitä kautta valtiontalouden tila paranee, Haavisto sanoi.
Yksi käsittelemättömistä asioita on tulevan hallituksen kokoonpano. Tästä ei neuvotella ainakaan tänään, sillä keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on Brysselissä huippukokouksessa.
– Ministerikokonaisuudesta ei ole keskusteltu eikä edes siitä, kuinka paljon ministereitä tulee olemaan, Rinne sanoo.
Vapaavuori moitti maakuntamallia
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) tapasi viiden puolueen puheenjohtajia Säätytalolla aamupäivällä. Hän kertoi toimittajille, että isoimmat suomalaiset kaupungit vastustavat jyrkästi hallitusneuvotteluissa sovittua maakuntamallia.
Pääkaupunkiseudulle luvattua erillisratkaisua Vapaavuori sanoi pieneksi lohduksi.
Rinne totesi Vapaavuoren arvostelusta, että hän voi olla kriittinen, mutta "teemme nyt päätetyn mukaan".
Rinne kommentoi myös ratahankkeita. Hän sanoo olleensa siinä käsityksessä, että Pisara-rata tarvitaan ennen kuin muut ratahankkeet voivat edetä. Pisararataa on suunniteltu Helsingin keskustaan maan alle.
Henriksson: Tämän viikon aikana valmista
– Totean vain, että olemme päässeet sopuun raameista, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi saapuessaan Säätytalolle ensimmäisenä puheenjohtajista.
Henriksson mukaan useita kysymyksiä on yhä pöydässä. Valmista tullee tämän viikon aikana, hän ennakoi.
Maanantaina myöhään jatkuneiden neuvotteluiden jälkeen hallitusneuvotteluiden vetäjä Rinne kertoi, että viiden puolueen neuvotteluissa on päästy sopuun talousasioista.
Rinteen mukaan "tulot ja menot ovat tasapainossa".
– Vajaat kymmenen kysymystä vaatii ratkaisua. Keskiviikkona varmaankin käydään viimeiset asiat läpi, Rinne sanoi maanantai-iltana.
Rinne arvioi illalla, että vaikeimmat kysymykset on nyt siivottu alta pois. Hänen mukaansa ohjelman sisältö voisi tulla valmiiksi jo keskiviikkoiltana.
Neuvottelut alkoivat Säätytalossa aamulla, mutta päivällä niissä oli tauko eduskuntaryhmien kokousten ja eduskunnan täysistunnon takia.
Hallitusneuvotteluja saattaa tiistaina mutkistaa jonkin verran se, että Sipilä matkustaa Brysseliin, jossa hän osallistuu EU-johtajien kokoukseen.
Johtajilla on Brysselissä pöydällä visainen kysymys, miten EU:n johtopaikat jaetaan eurovaalien jälkeen.
Lue lisää:
Pitkä neuvottelupäivä tuotti tulosta – Rinne uskoo, että keskiviikkona voi tulla valmista
Analyysi: Rinteen sote-pakasta pullahti voitto keskustalle, demarit näyttivät yksityisille firmoille kaapin paikan